Външно озеленяване

Външното озеленяване или ландшафтния дизайн събира в себе си многообразието на различни видове функционални пространства, като се започне от представителни площи, където изискванията са за чисти и строги форми, изискващи интензивна поддръжка, и се стигне до вилните дворове, където цялата визия се съобразява с желанията и предпочитанията на собствениците.

Ние предлагаме

  • Затревяване с професионална тревна смес
  • Полагане на тревен чим
  • Засаждане на жив плет
  • Засаждане на дървета и храсти
  • Засаждане на многогодишни и сезонни цветя
  • Изграждане и аранжиране на алпинеум и скален цветен кът
  • И други в зависимост от Вашите индивидуални нужди

Как се грижим за градината

Вижте как се грижим за градината месец по-месец

Януари

Февруари

Март

Април

Май

Юни

Юли

Август

Септември

Октомври

Ноември

Декември

Имате нестандартни идеи?

Ние можем да ви насочим и да ви помогнем да преминете през процеса на проектиране, за да създадете персонализиран пейзаж, който да отговаря на бюджета, представите и мечтите ви!

Например за любителите на нетрадиционните подходи, можем да предложим японски градини или градина, подредена чрез възгледите на фън-шуй.

Нека да обсъдим Вашите идеи заедно.

Януари

Първият месец от календара на градинаря е мързелив и спокоен. Растенията се поливат само когато почвата е съвсем суха или ако са в прекалено топла стая. Времето не е подходящо и за пресаждане, тъй като има риск цветята да се разболеят. През този месец се радваме на цветовете на цикламата и на уханието на ранните зюмбюли. Цъфтящи храсти като форзиция, люляк, глициния, жълта акация и др. не трябва да се подрязват през зимата, ако искате да цъфнат. Повечето видове стайни растения през зимата са в период на покой и нямат нужда от наторяване.

Февруари

Градината не изисква много през този месец. Сега е времето да подрежете мушкатата, като от стъблото оставите само 1/3-та. От подрязване се нуждаят и карамфилите. Преместете ги на светло и хладно място, за да цъфтят през пролетта. Към края на месеца може да освободим розите от завивките им и да започнем резитбата им. Времето е подходящо и за подрязване на храстите за жив плет. В плодовата градина е време за резитба на овощните дървета и на лозите. Ако има изсъхнали клони трябва да се премахнат.

Март

Събуждането на цветята от зимен сън означава, че е време градинарите да поработят. През този месец също може да оформяме храстите. Започва се с торенето на растенията. Месец март често е дъждовен, затова се оглеждайте за охлюви и други вредители в градината. Март и април са най-подходящи месеци за засаждане на жив плет.
Хортензията се нуждае от лека резитба. През този месец е време за резитба розите, те трябват да се подрежат и да се премахнат всички счупени, загнили или измръзнали клонки.

Април

Това е месеца на активен растеж за повечето растения. Със затоплянето на времето трябва да започнем и по-интезивни грижи за градината. Това са поливане, косене, торене, резитба, засаждане. Правят се и профилактични пръскания със защитни препарати. Времето е подходящо за засаждане на едногодишни цветя, като предварително сме подготвили почвата за това.
Подхранете широколистните и иглолистните видове с тор, богат на азот. Розите също трябва да се наторят.
Това е месеца през, който се започва работа и по тревните площи. Хубаво и препоръчително е да се вертикулира тревата, след което я наторете с тор за събуждане. Дните след валеж са подходящи за борба с плевелите.
Месеца е подходящ и за пресацдане на цветя.

Май

През месец май градината се нуждае от повече грижи и внимание. Постепенно се започва да “изваждате”цветята на открито, докато свикнат с климата. Подхранете ги с подходящи почвени смеси.
Тревният килим навлиза в период на активен растеж. Косенето му трябва да се извършва всяка седмица. И през този месец може да се продължи борбата с плевелите в тревата(глухарче и детелина).
Времето е подходящо за засаждане на далии, гладиоли, бегонии. За да предпазите розата от болести и неприятели засадете около нея лавандула. В саксия или сандъчета може да засадите петуня, сакъзче, лобелия.

Юни

През този месец трябва редовно да разрохвате почвата на растенията в градината за да достига повече кислород до корените. Следете за появата на листни въшки и акари по декоративните растения.
Края на юни е време за оформяне на живия плет. Поливайте редовно розите и премахвайте прецъфтелите цветове. Следете за брашнеста мана.
През месец юни тревният килим се подхранва с торове и се коси веднъж седмично. Поливайте редовно.
Първите дни на юни са подходящи за засаждане на фуксия и мушкато.

Юли

Това обикновено е най-горешия и най-слънчевия месец, валежите са по-редки, а това се отразява на растителността в градината. Тревните площи се нуждаят от редовно поливане. Най-подходящото време за поливане са сутрешните и вечерни часове. Желателно е и да наторяваме редовно тревния чим.
Цветните композиции се нуждаят от често разрохване на почвата и редовно поливане. Розите трябва редовно да се почистват от прецъфтели цветове. Следете за брашнеста мана. Месеца е подходящ за размножаване и пресаждане на перуниката.

Август

Той е горещ месец. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев. Цъфтят цветя, дървета и храсти. Радват с разнообразие от багри-рози, богородички, циния, тагетес. Трябва да се поливат, да се поддържа почвата рохка и чиста от плевели. Когато лавандулата разцъфне напълно, отрежете клончета за сушене. Сложени в ленени торбички, сухите цветове ухаят страхотно. В края на август настъпва благоприятни условия, за засаждане на такива вечно зелени растения, като рододендрона, туята, тисът, лавровишната и др.

Септември

Важен месец за градината. Тогава настъпва край на летния сезон, започват есенните температури, които предполагат да положим повече грижи ако искаме да се радваме на здрава растителност в градината.
Времето е подходящо да се извърши вертикулиране на тревата. Ако има широколистни плевели трябва да ги третирате с хербицид. Повечето цветя преминават към състояние на покой. Нуждата им от вода сега е по-малка, но поливането трябва да остане редовно. Времето е подходящо за засаждане на клематис. Той се чувства добре в близост до конструкция, подпорна стена или бамбукова пръчка. Есента е подходящ сезон за засаждане на нови сортове рози.

Октомври

През този месец дърветата и храстите навлизат във фаза на покой и остават така до пролетта. Листата придобиват червеникав и жълт оттенък и създават великолепния есенен пейзаж. Тревните площи трябва да се почистват редовно от падналите листа, защото в противен случай тревата ще почне да гние. През този месец се извършва и полседната коситба на тревата.
Октомври е подходящ за засаждане на широколистни дървесни видове. Също така през този период може да засадите пролетни луковични растения, декоративни храсти, плодни дръвчета. През този месец съшо може да засаждате рози. Заедно със засаждането се прави и зазимяването като розите се посипват с 25 см. рохкава почва.
Резитбата на иглослистните и вечнозелените растения е добре да се извърши през откомври за да презимуват успешно.
Приберете саксийните растения, в помещения, в които ще презимуват.

Ноември

Ноември може да бъде както типично зимен месец, така и да ни изненада т.нар.”циганско лято”. Въпреки това зимата неизменно идва и трябва да подготвим градината за предстоящия студ.
За тревните площи може да сложите тор за зазимяване( бавно разлагащ). Райграса оставете на височина около 7-10 см. Ако почвата не е замръзнала може да засадите луковиците на лалетата. След прецъфтяване на хризантемите, отрежете ги ниско до земята и почистете всички прецъфтели цветове и изсъхнали клонки. Времето е подходящо за засаждане на теменужките. Покрийте всички чувствителни към студа, растения с подходящ материал.

Декември

За опитните градинари не е тайна, че красивата и добре организирана градина се постига с много труд, търпение и че грижите по нея са целогодишни.
Съхранявайте луковиците на сухо място при температура 5-10 градуса, за да се радвате на красиви цветя на пролет. За да предпазите клонките на храстите от счупване при обилен снеговалеж или силен вятър, превържете ги. Прекопайте дълбоко почвата около овошките, по този начин ще ги предпазите от болести и неприятели.
През декември стайните растения се поливат умерено, а тези, които са в покой- много рядко.